Auke de Vries

Nesten van Auke de Vries: veilige thuishavens

Beeldhouwer Auke de Vries geniet internationale bekendheid. Zijn monumentale beelden in de openbare ruimte zijn op verschillende plaatsen in de wereld te zien. Hoewel opgebouwd uit zware metalen om weerbaar te zijn in de openbare ruimte, zien de beelden van De Vries er vaak buitengewoon licht en zwevend uit. Aanvankelijk werkte hij vooral in opdracht, later kreeg hij ook museale tentoonstellingen. Dat verschil tussen vrij en opdrachtgebonden werk is bij Auke de Vries een spanningsveld, want ook al krijgt hij een opdracht van buitenaf, uiteindelijk geeft hij altijd een opdracht aan zichzelf. Van december 2010 tot half februari 2011 waren drie monumentale Nesten en drie ontwerpen voor
Nesten te zien in de projectenzaal van het Gemeentemuseum Den Haag, de zaal die door architect Berlage als sculpturenzaal is ontworpen.

Door Piet Augustijn

De verbinding tussen beeldende kunst en architectuur is, samen met de natuur, de rode draad in het oeuvre van Auke de Vries (1937). In Nederland is hij vooral bekend vanwege zijn werk in de openbare ruimte. Zijn beelden zijn te vinden op een aantal belangrijke plaatsen in Nederland. In Rotterdam ‘hangt’ het Maasbeeld (1981/82), maar staat ook een beeld in de vijver bij het NAi (1994), in Den Haag is een beeld geplaatst bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (1985/86), het Nederlands Congresgebouw (1992) en in het gebouw van de Tweede Kamer (1992/94). De beelden van De Vries zijn meestal abstracte composities die de zwaartekracht tarten met hun langgerekte grillige vormen. Het werk wordt afgestemd op de architectuur van een gebouw of plein, die ruimte moet als het ware om de toevoeging van het beeld ‘vragen’.

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan.

www.gemeentemuseum.nl

 

Comments