Beaufort04

Beaufort04 - Beelden aan de Vlaamse kust

Voor de vierde keer is Beaufort04 van start gegaan. Een triënnale die kunst naar het publiek brengt door het te koppelen aan zon, zee en strand. De hele zomer kan jong en oud genieten van kunst en cultuur. Beaufort is laagdrempelig en toegankelijk met verschillende kunstwerken waar kinderen op mogen klimmen of in kunnen kruipen. Langs 65 kilometer kustlijn staan imposante beelden op dertig locaties. Met de kusttram zijn ze goed te bereiken.

Door Els Vegter

De organisatie van deze vierde triënnale aan de Belgische kust is top. De curator van Beaufort04 Phillip Van den Bossche heeft een bont gezelschap aan internationale kunstenaars verzameld. Wat hen bindt zijn hun Europese wortels. Er was domweg geen geld om kunstenaars van over de oceaan te laten komen. Beaufort04 staat onder druk. De hele onderneming heeft aan een zijden draadje gehangen. Ook in België zijn cultuurbezuinigingen een feit. Waar de kunstroute in 2009 nog vijf miljoen te besteden had, is dat in dit jaar teruggelopen naar 3,5 miljoen subsidie. Dat bedrag klinkt misschien hoog maar er gaat veel geld naar logistiek, transportkosten van de kunstwerken en naar verzekeringsgelden.

Faun op de uitkijk

Beaufort04 speelt zich af op binnen- en buitenlocaties. De beelden aan het strand spreken het meest tot de verbeelding. Met name de joekels zoals de ‘champignon’ van Les frères Chapuisat in Nieuwpoort, een Zwitsers kunstenaarsduo dat wars is van conceptueel werk. Hun verdwaalde zwerfkei Erratique is een rasterwerk van betonijzer en kippengaas waarover beton is gestort. Het oogt als een massieve klomp steen in de vorm van een champignon. Onderin is een piepklein muizengaatje waar lenige volwassenen en kinderen moeiteloos doorheen kruipen. Het duo dwingt hun publiek wel vaker op de knieën. Eenmaal binnen is het een soort Indiaanse zweethut van formaat en lijkt de dakbedekking ineens bijzonder fragiel met allemaal kleine tochtgaatjes en spleetjes waar het licht gefilterd door binnenstroomt. Binnen krijg je zicht op de houten constructie die er dan weer heel knullig eenvoudig uitziet; een paar latten tegen elkaar, meer is het niet. Van buiten blijft het echter de uitstraling van een imposante zwerfkei behouden of een hunebedsteen die er al miljoenen jaren ligt. Een schoolklas met Franse kinderen rent joelend op dit kunstwerk af en verdringt zich voor de nauwe opening. Ze willen allemaal naar binnen en kijken wat daar is. Verderop aan het strand van Koksijde staat de faun van Melita Couta uit Cyprus. De mythologische figuur The Wanderer heeft een eenhoorn op zijn hoofd en twee vissen in beide handen. Hoog boven de duinen kijkt hij uit over de zee. Wat zou hij waarnemen? Waar droomt hij van? Het beeld torent hoog boven ons uit en speelt in op het bijgeloof van vissers en ademt verlangen. Koksijde is gezegend met een duingebied dat pal aan de provinciale weg begint. ‘De Hoge Blekker’ is in de wijde omgeving bekend en een wonderschoon mooi beschermd natuurgebied meer dan dertig meter boven de zeespiegel. Op de top van deze duinoase heeft Zilvinas Kempinas zijn installatie Tripods van driehonderd aluminium staven geplaatst. Een kunstwerk dat betekenis krijgt door de aanwezigheid van licht, lucht en een fascinerend duinlandschap. De zon blikkert op het materiaal waardoor de zes meter hoge staven twinkelen in het zilver. Als de wind waait, beweegt de hele installatie ritmisch van links naar rechts. Een prachtig transparant werk dat de omgeving volledig tot zijn recht laat komen. Een heerlijk vakantiegevoel geeft de bus van het kunstenaarsduo Feipel & Bechameil. Voor de pier van Blankenberge ligt Many Dreams in het zand als een gestrand fossiel. Kinderen klimmen de Volkswagenbus van wit polyester in en uit. De containers van Flo Kasearu gaan zo op in het landschap dat ze nauwelijks opvallen. Menigeen loopt voorbij aan de roestige objecten in bootvorm. Leeg en nutteloos staan de containers langs de kustlijn te wachten op een vracht die nooit komt. Coast to coast is een opvallende onopvallende installatie aan het strand van Bredene.

www.beaufort04.be

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan voor € 4,- via info@spabonneeservice.nl


Comments