BTW1

VVD laat PVV beslissen over hogere kunst-btw

NRC Handelsblad, Den Haag, 16 november 2010

De VVD-fractie heeft de verhoging van de btw op kunstwerken en kaartjes voor ballet- en toneelvoorstellingen afhankelijk gemaakt van de opstelling van de PVV. Dat laat de partij weten in aanloop naar het debat over het belastingplan 2011 dat voor vanmiddag staat gepland.

Het regeerakkoord voorziet in een verhoging van de btw op kaartjes van 6 tot 19 procent. Het Kamerlid Helma Neppérus (VVD) voelde aanvankelijk voor de voorstellen van de oppositie, met name van D66 en PvdA, om alternatieve accijnsverhogingen te vinden. Het gaat om 90 miljoen euro, het bedrag dat de staatskas zal mislopen als de btw-verhoging wordt geschrapt. Zelfs de staatssecretaris belast met belastingen, Frans Weekers (VVD), zei vorige week open te staan voor alternatieven. Maar vrijdagavond liet hij weten de amendementen van Kamerlid Ed Groot (PvdA) en Wouter Koolmees (D66) te ontraden. Argument: de wijzigingen zijn in strijd met de geest van het regeerakkoord.

De VVD zal zich voegen naar dit oordeel, laat Neppérus weten, behalve als ook de PVV bereid blijkt in te stemmen met de door de oppositie voorgestelde alternatieve dekking. Kamerlid Van Vliet van de PVV heeft de staatssecretaris inmiddels buiten het debat om al gezegd dit niet van zins te zijn.
Comments