Caldic Collectie

I promise to love you: selectie Caldic Collectie in Kunsthal

Met de tentoonstelling I promise to love you (ontleend aan het gelijknamige neonwerk van de Britse kunstenaar Tracey Emin) presenteert de Kunsthal Rotterdam internationale kunst van topkwaliteit. Het betreft een (kleine) selectie uit de Caldic Collectie, de verzameling van Rotterdammer Joop van Caldenborgh die meer met zijn hart dan met zijn hoofd verzamelt. En dat zie en merk je in deze mooie en evenwichtige presentatie.

Door Piet Augustijn

“De keuze was moeilijk”, vertelde Joop van Caldenborgh vlak voor de opening van de tentoonstelling. “We hadden aanvankelijk zo’n 100 werken uit een totaal van een dikke 1.600 geselecteerd. Tijdens de inrichting hebben we werken weggelaten of (soms) andere toegevoegd, omdat gaande het proces de samenhang steeds duidelijker werd. Je moet er ingroeien en veranderingen willen toelaten. Het maken is zo ongeveer het leukste van de hele tentoonstelling, als het klaar is kun je afstand nemen, maar tijdens dat inrichten zit je er middenin. We hebben een vrij dwingende looprichting aangebracht met momenten waarop de kunstwerken met elkaar spelen, maar verder is er geen rode draad.”

De nadruk in de tentoonstelling ligt op de aankopen van de afgelopen tien jaar met een accent op de afgelopen drie jaar, naast enkele oudere werken om de context en het beleid te duiden. Tientallen namen van internationaal gevestigde kunstenaars passeren de revue, maar ook pareltjes van vrij onbekende of uitsluitend lokaal bekende kunstenaars kregen niet alleen een plaats in de collectie, maar ook in deze tentoonstelling. En dan te bedenken dat slechts 5% van de totale verzameling te zien is. ‘De bijzondere samenstelling toont het lef, de diversiteit en originaliteit van de Caldic Collectie’, meldt de Kunsthal in haar persbericht. Daarmee is niets teveel gezegd. De Caldic Collectie is geen homogene verzameling, maar een weerspiegeling van de fascinaties van een verzamelaar die steeds weer viel voor dat ene werk. Die verliefd werd op een kunstwerk en dat met diezelfde liefde aan zijn verzameling wilde toevoegen. Van Caldenborgh zelf is de eerste om te benadrukken dat de rode draad, de samenhang in zijn collectie er niet is. De werken zijn steeds gekocht vanwege hun vermogen om te prikkelen, te verwarren of puur vanwege hun schoonheid. “Er is toch niks mis met esthetiek?” vroeg de collectioneur zich af op de vraag naar zijn drijfveren.

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan.

www.kunsthal.nl

Comments