Daniël Verkerk

Muck & Street 
 
Afgelopen november toonde beeldend kunstenaar Daniel Verkerk zijn nieuwste werk in de lichte, museale expositieruimte van CBK Amsterdam. Het is dit keer een driedimensionaal werk met bewegende onderdelen; een installatie met een eilandopstelling ‘Muck’ en het meterslange werk ‘Street’. In de royale tentoonstellingsruimte kreeg deze zeer complexe installatie de ruimte: een tot in detail uitgevoerde weergave van onze huidige hectische wereld - opgebouwd uit delen, in zakformaat. Gaat het hier om een uit de hand gelopen jongensdroom? Het ultieme spelen met een treintje? Het 'schattige' formaat van de details van installatie ‘Muck’ vertedert absoluut op het eerste gezicht.   

Door Eleonoor van Beusekom

Verkerk (1972) laat met zijn werk in het CBK zowel overdonderend als relativerend een onontkoombare overmacht zien. Het werk Muck meet aan de basis zo’n 8x8 meter en het werk Street is een hangende straat van wel 10 meter lang. Beeldend kunstenaar Daniel Verkerk houdt ons met zijn werk een spiegel voor die er niet om liegt. De toeschouwer kan in één keer zien wat er voor nodig is om onze menselijke noden en genoegens van voldoende energie te voorzien. Naast de booreilanden zien we ook olie- en gaswinningen, windmolens, hoogovens, mijnschachten en nog veel meer. Het is een kritische confrontatie met de immense maat van de multi-complexe machinerie en logistieke operatie die nodig is voor de onstuitbare menselijke behoefte aan grondstoffen van de aarde. Terwijl de wereldpolitiek om de heftige energieproblematiek heen draait, verbeeldt Muck de waanzin van het nooit aflatende kermisbestaan in de 21e eeuw met ons energievretende gedrag.
Temidden van de energieproducerende machinerieën zien we ook waarom dat allemaal zo belangrijk is voor ons. In huisjes en stadions, in wintersportresorts en straattaferelen, dancings of sloperijen. Teveel om op te noemen.
We zien hele wijken van een imaginaire stad met leuzen die en passant de boodschap nog eens onderstrepen. 
Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan.

Comments