De Nieuwe Gang

De magie van een plek. Kunstenaarsinitiatief De Nieuwe Gang bestaat 30 jaar

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was het een veelvoorkomend verschijnsel. Beginnende kunstenaars die vanuit geldgebrek hun intrek namen in vervallen panden om daar te werken en vaak ook te wonen. Uitzonderlijk is dat een kunstenaarsinitiatief over de eeuwgrens heen behouden is gebleven en ook niet in de kern is geraakt door het afschaffen van subsidieregelingen. De Nieuwe Gang in Beuningen (Gelderland) bestaat dertig jaar en viert dit met een jubileumtentoonstelling in drie delen. Wat is de kracht van deze organisatie?

Door Judith van Beukering

Zonder verwarming

We staan in de gang van de voormalige meisjesschool, daar waar het in 1981 allemaal begonnen is. Vijf kunstenaars hadden een atelier in de lokalen van de school en besloten de gang als expositieruimte te gaan gebruiken voor hun eigen werk en dat van andere kunstenaars. Vanaf 1985 werd ook de tuin erbij betrokken. Het buitendeel van de tentoonstelling, bezoeken we deze avond niet meer omdat het onbedaarlijk regent.

Cobi van Hemmen, bestuurslid van de stichting en eigenares van het pand vindt, als ze terugkijkt op al die jaren en met de huidige jubileumtentoonstelling als ijkpunt, dat er sprake is van een stijgende lijn. Ook Ger Driessen, kunstenaar en medebestuurslid, is erg enthousiast over hoe de organisatie nu draait. Er is een sterk en actief bestuur en er zijn vrijwilligers die veel tijd steken in de organisatie en het onderhoud van het pand. Stapje voor stapje wordt de expositiegang verder opgeknapt. Wat nog ontbreekt is verwarming. Hierdoor heeft de Nieuwe Gang een winterstop en vinden de tentoonstellingen in en rond het zomerseizoen plaats.

Het begin van de jaren negentig waren vette jaren voor De Nieuwe Gang (toen nog De Gang – De Tuin geheten). Bijna anderhalve ton (in guldens) subsidie kregen ze toen. Vanaf eind jaren negentig woonde hier kunstenaar José Seeling. Zij organiseerde de exposities, zorgde voor de contracten, het onderhoud en was suppoost. Dit kon allemaal doordat zij een Melkertbaan had. Het was een harde dobber toen deze subsidie in 2009 ophield en Seeling, al die tijd toch het gezicht van De Nieuwe Gang, moest vertrekken. Maar met het huidige bestuur heeft de organisatie zich weer herpakt.

Lees meer in Beelden 2#2011. Neem een abonnement of vraag een proefnummer aan.

www.denieuwegang.nl

 

Comments