De Nis

De Nis in Venlo: kunst als koekoeksjong

Van 2004 tot eind 2011 diende De Nis van het stadhuis van Venlo als podium voor zestien kunstwerken. Een bonte stoet die bijval oogstte bij de lokale bevolking, maar ook veel kritiek. En dat was precies de bedoeling van kunstenaar en aanjager Mieke Smits. "De kunst fungeerde als koekoeksjong in De Nis". Samen met het Huis van de Kunsten Limburg en Museum Bommel van Dam maakte ze een prikkelende selectie. Ter afsluiting organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg op 28 februari in Venlo een symposium over de rol van kunst in openbare ruimte. 

Door Anne Berk

Kunst in de openbare ruimte is voor iedereen zichtbaar, en daar hebben machthebbers in het verleden dankbaar gebruik van gemaakt. Wereldlijk en kerkelijk leiders lieten zich vereeuwigen in marmer en brons. Op hun hoge sokkels verhieven ze zich boven het klootjesvolk, tot het volk de macht opeiste en ze letterlijk van hun voetstuk haalde. Als een dictatuur wordt ingewisseld voor een democratie heeft dat ook gevolgen voor de kunst in de openbare ruimte. Dan wordt de staat opdrachtgever. Wat moet er met het gemeenschapsgeld worden gemaakt? Welke waarden moeten worden uitgedragen? En wie bepaalt dat? Die vraag is extra urgent als het gaat om kunst aan de gevel van een eeuwenoud gemeentehuis in Venlo, dat recht overeind bleef na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Het huis van de gemeenschap, het hart van de democratie, de plek waar in theorie besluiten genomen worden die gedragen worden door het volk. Hetzelfde volk dat koos voor de populist Wilders. Moet kunst Henk en Ingrid behagen of mensen aan het denken zetten? Voor De Nis koos men voor het laatste, als tegenwicht voor de logo’s en reclame die de openbare ruimte vervuilen. Commerciele bedrijven hebben zich meester gemaakt van gevels, straten en pleinen. De openbare ruimte is een gebied dat steeds minder aan de gemeenschap toebehoort en steeds meer aan privépersonen.

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan voor € 4,- via info@spabonneeservice.nl


Comments