Fototentoonstelling Wilhelminaring

Fototentoonstelling Wilhelminaring

CODA toonde van 21 augustus tot 25 september 2016 in samenwerking met de stichting Wilhelminaring een overzicht van de negen winnaars van de oeuvreprijs voor de Nederlandse beeldhouwkunst.

De Wilhelminaring wordt sinds 1998 om de twee jaar wordt uitgereikt aan een Nederlandse beeldhouwer. De Stichting Wilhelminaring heeft hiermee als doel om – behalve het eren van de winnaar – de belangstelling voor de beeldhouwkunst in Nederland te stimuleren. De prijs bestaat uit een steeds wisselende en speciaal ontworpen ring, een tentoonstelling in CODA Museum en een opdracht voor de beeldhouwer om een kunstwerk te maken voor het Sprengenpark in Apeldoorn. Bij elk opgeleverde beeld is een gedicht geschreven waardoor literatuur en beeldende kunst verbonden worden. Deze vorm van kruisbestuiving is een verrijking voor zowel de beeldhouwkunst, de sieraadkunst als de poëzie. De prijs is vanaf 1998 uitgereikt aan respectievelijk Joop Beljon (1998), Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009), Piet Slegers (2011) en Hans van Houwelingen (2013). Auke de Vries ontving de Wilhelminaring in 2015. 

Het overzicht omvat portretfoto’s van de winnaars, grotendeels gemaakt door Anaïs Lopez, foto’s van de ringen ontworpen door diverse beeldend kunstenaars, een foto van het werk dat voor het Sprengenpark gemaakt is en de gedichten die ter gelegenheid van de prijs telkens voor de winnaars geschreven zijn.

Fototentoonstelling Wilhelminaring, CODA Museum, Apeldoorn, 21 augustus t/m 7 oktober 2016, www.coda-apeldoorn.nl

Comments