Gewoon lekker DIGITAAL genieten

Gewoon lekker DIGITAAL genieten

Het bkkc aan de Spoorlaan in Tilburg schrikt er niet voor terug om kleine, uitdagende tentoonstellingen te brengen. De nieuwe ruimte trekt het afgelopen jaar kunstliefhebbers van uit het hele land. Ook de media hebben lovend commentaar. Onlangs haalde het bkkc het ‘NRC-Handelsblad’ met een artikel over de tentoonstelling LAND. Nu overschreidt het bkkc weer grenzen met de tentoonstelling DIGITAAL: speels, fantasievol en lekker om van te genieten. Maar de beleving is ook beetje griezelig, want een oog op een groot televisiescherm volgt alle passanten vanuit de richting van het station.

Door Carina van der Walt

Uitdagend aan DIGITAAL is de overschrijding tussen programmeur en kunstenaar, digitale techniek en kunst. Kunstenaars die hieraan meewerkten zijn Dorette Sturm, Mirjam van Overbeek, Rik Moonen, Tim van Cromvoirt en Marcus Graf. Als je toch had besloten om niet weg te rennen voor dat reuze oog en naar binnen wandelt, tref je een serene ruimte aan. Op de vloer ligt het werk Lung Plant van Tim van Cromvoirt.

Het bestaat uit een aantal grote en kleine longen, gemaakt van witte vliegerstof. De longen zijn aan elkaar gekoppeld met losliggende koorden. Elke long heeft een ventilatortje dat hem sneller of langzamer laten ademhalen. De ventilatortjes worden aangestuurd door een microcontroller die geïnstalleerd is in de grootste lung plant. Je herkent meteen een ouwe man, een renner, een roker en een klein kind. Het tempo van de ademhaling en ook de grootte van elke long, speelt mee bij dit herkenningsproces. 

Loop je door, dan kom je in een sprookjeswereld van lichtjes, draad, en zacht plastic terecht, dat herinnert aan de oertijd en de eenvoudigste vormen van het eerste leven. De grote, witte Eenhertshoornmiereneter van Mirjam van Overbeek roept een onderwater wereld op. Een transparante kwal. Het zachte ritselen van de plasticstroken in de luchtstroming schept een illusie van leven. De bolvormige kop van de Eenhertshoornmierenvreter sluit terugkijkend aan bij elke long van Van Cromvoirt. Zo worden de longen weer kleine, slapende kwallen. Deze associaties komen spontaan op. Ze worden niet gestuurd door de naam van het werk. 

Tim van Cromvoirt, Lung Plant, fotograaf Ju-Mari van der Walt

DIGITAAL is de zesde tentoonstelling in het bkkc en een echte aanrader. Je kunt gratis binnen lopen tussen dinsdag en zondag. De openingstijden zijn van 13.00 tot 17.00.

www.bkkc.nl

 

 

Comments