Hans van Bentem

Hans van Bentem
Portret van een driedimensionaal schilder

Compacte groepen, zeer uiteenlopende kunstwerken zijn als immense klodders verf tegen de muur ‘gespat’. Een van die kleurrijke ‘klodders’ is zelfs zo de hoek om gevlogen. Van een schildersbeest is geen sprake, maar ‘People, Passions, Places, the world of Hans van Bentem’ in de Ketelfactory toont wel een kunstenaar die ruimte nodig heeft …en neemt. 

Door Beatrijs Schweitzer

Bij binnenkomst lijkt het meteen een vrolijke boel; sokkels met knalroze vloerbedekking voor een kleurrijke wand met een motief dat speelt met de optische illusie van ruimtelijkheid. De wand toont een uitnodigende combinatie van Afrikaanse beelden met gedecoreerde keramische schalen. Een gekleurde neonbuis hangt er brutaal tussenin. Centraal hangt een grote schaal van Milan Kunc waarop onmiskenbaar het portret van Hans Van Bentem zelf te zien is. Hij vormt het middelpunt van deze kunstwereld; Zijn eigen kunstwereld, overvloedig gevuld met het werk van andere kunstenaars. 

Ontmoetingen
De Ketelfactory, sinds 2009 gevestigd in een mooi oud fabriekspandje van Jeneverstokerij Nolet in Schiedam (zie Beelden 3#2009), onderscheidt zich door haar concept waarbij alles draait om ontmoetingen tussen twee of meer kunstenaars. Zij laten zich voorafgaand aan de expositie door elkaars werk inspireren middels gesprekken en atelierbezoeken en krijgen ook de gelegenheid halverwege de expositie veranderingen aan te brengen. Elke ‘Ontmoeting’ wordt onder de titel ‘distillaat’ omlijst door een programmadag voor een breed publiek; naast een publicatie wordt er van elke kunstenaar bovendien een intiem filmportret gemaakt door Kim Zeegers, (te zien op de site van de Ketelfactory). Stuwende kracht achter dit initiatief is glaskunstenaar Winnie Teschmacher.

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan.
Comments