Het Nieuwe Schutterstuk

Hedendaagse Schutters

Het is druk op de opening van Kunstenaars in Samenwerking & Het Nieuwe Schutterstuk[1] op 19 februari in het Stadsmuseum IJsselstein, een prettig klein museum. De deelnemende kunstenaars Hugo Boxhoorn, Nico Scholten, Willem G. Wevers (1953-2005), Wim van Sijl en Henk Wijnen namen allen hun aanhang en geïnteresseerden mee. Als het openingswoord van Ranti Tjan nog volop door de ontvangstruimte galmt, glip ik alvast een lege zaal binnen. Ik kijk graag naar kunst voordat mijn blik beïnvloed wordt door peptalk.

Door Astrid Tanis

De samenwerking van de kunstenaars blijkt een voortzetting van het samenwerkingsverband De 3Heren: Van Sijl, Wijnen en Wevers. Van 1995 tot 2005 werkten de kunstenaars gezamenlijk aan vier tentoonstellingen. Boeiende fotografische werken en enkele video’s zijn het resultaat. De wederzijdse inbreng en inspiratie zorgden voor een paar mooie werken. Toen Wevers in 2005 overleed bleven er slechts twee heren over, dat is een reductie van 33,3% aan artistieke inbreng. Het nieuwe Schutterstuk maakte Wijnen en Van Sijl samen. Later voegden zich twee andere vrienden bij het gezelschap. Op de tentoonstelling zie je werk uit de tijd van de 3Heren, maar ook werken van na 2005. Ondanks de verandering in samenstelling zie ik een mooie evenwichtige tentoonstelling, waarbij de foto’s mij meer aanspreken dan de video’s.

Schutterstukken

Gelijk als ik binnen kom zie ik tegen de wand een bizarre foto waar de 3Heren een doperwt bestuderen alsof het iets bijzonders is. Het blijkt dat de foto in de theekoepel bij de molen van IJsselstein gemaakt is. Ze kozen voor deze locatie vanwege de 16
e en 17e eeuwse sfeer, een tijd waarin het genre Schutterstukken belangrijk was. Schutterstukken behoren tot een typisch Nederland genre uit de Gouden eeuw. Het zijn groepsportretten van mannen die een specifieke band hadden door posities die zij bekleden als bijvoorbeeld schutter of regent. Bijzonder van een Schutterstuk is dat iedereen zelf betaalde voor zijn afbeelding.  Het bekendste Schutterstuk is de Nachtwacht van Rembrandt van Rhijn. Soms werd het Schutterstuk een Schuttersmaaltijd, waar de groepen in een schijnbaar ongedwongen sfeer samenkwamen. Als je deze oude schilderijen bekijkt druipt de mannelijke dikdoenerij eraf, vrouwen zie je niet. 

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan.

[1] De kunstenaars hebben na veel onderlinge discussie besloten om schutterstuk met één ‘s’ te spellen.
Comments