Huttenfestival

Hutten bouwen als tijdverdrijf

Een verlaten rangeerterrein naast Station Tilburg diende afgelopen najaar als decor voor Huttenfestival De Vlek. Tijdens dit vrijbuiterinitiatief gingen  gerenommeerde kunstenaars, vormgevers en architecten een week lang aan de slag met het aanwezige sloophout. Dat leverde negen spectaculaire bouwsels in de spoorzone op, die tijdens menig internationale biënnale beslist niet zouden misstaan. Jammer alleen dat na die ene week fulltime bouwen alles weer moest worden afgebroken. 

Door Etienne Boileau

Wie deed het niet in zijn jeugd: de tijd doden door een hut te bouwen. Van hout, plastic en allerlei her en der in het bos of langs het water opgepikt materiaal. Een uitbarsting van creativiteit met als eindresultaat een boomhut waar je in kon slapen, een schuilhut op palen met plastic eroverheen, of een observatiepost van camouflagenetten: Joep van Lieshout avant la lettre.

Mobiele brouwerij

Bij binnenkomst op het festivalterrein valt meteen het depot van de kunstenaarsgroep Observatorium op dat als een Texaanse ranch is voorzien van een planken schutting met daar bovenop in grote houten letters HOME DEPOT. Erachter een enorme hoeveelheid hout, voornamelijk pallet en steigerhout, dat met behulp van rangeerkarretjes door kinderen over de rails op het rangeerterrein geduwd wordt. Sommige delen van de spoorrails zijn bedekt met planken en vormen zo een looproute langs de verschillende bouwsels. Daaronder de mobiele Bierbrouwerij la Bolleur, gebouwd door het Eindhovense designercollectief La Bolleur, met als doel om het laatste weekend van het festival het befaamde eigen bier te schenken. De ontwerpers van La Bolleur staan bekend om hun tegendraadse ontwerpen die gepaard gaan met een perfecte ‘branding’; vorig jaar nog ontwierpen ze een houten midgetgolfbaan voor een Indoorfestival in Italië. Het parcours doopten ze om tot La Bolleur Minigolf.

En dan was er een schitterend industrieel ontwerp van kunstenaar Frank Havermans met de benaming KAPKAR VHT-1 over twee sporen heen gebouwd. Het object was geplaatst vlak voor de kolossale hal annex spoorwerkplaats waar vanwege de aanhoudende regen het officiële gedeelte van de opening plaatsvond. Een object zonder functie, tijdloos en industrieel. Havermans bouwde eerder een spannende ontmoetingsplek voor de buitenruimte van de Bewaerschole in Haamstede: een overdekte zithoek die zowel aan een insect als een schild doet denken.

Bijna aan het eind van het terrein stond de Hutboom van Onix architecten. Zij hebben het gegeven van een boomhut omgekeerd en er letterlijk een ‘hutboom’ van gemaakt. In hun uitvoering stond een roodbruine, sierlijke kuip-esdoorn opgesteld in een met planken betimmerde hut; door de plankieren glurend kon je de boom zien staan.

Lees het hele artikel in Beelden 4#2011. Neem een abonnement of vraag een proefnummer aan.

Huttenfestival de Vlek, Tilburg, 3 t/m 11 september 2011

www.huttenfestival.nl

 

Comments