Inhoud 2#2014

PREVIEW BEELDENMAGAZINE 2#2014

Polder Peil

Michael Beutler heeft negen sculpturen gemaakt ter markering van het 200 jarig bestaan van de Wilhelminapolder in Zeeland. Volgens Beutler zou elk kunstwerk, groot of klein, het nooit kunnen winnen van het weidse landschap van de polder. De optie om de polder als uitgangspunt te nemen als een megagroot golfterrein waar de sculpturen even onverzettelijk als contrastrijk in het landschap zijn terechtgekomen, is een heldere keuze. Elke sculptuur heeft een diameter van vijf meter en bestaat uit twee identieke bolvormige delen. Daar waar deze elkaar raken bevindt zich op exact 3,80 meter boven NAP de hartlijn van de polder en dat is gezien vanaf de weg op ooghoogte. Een rondtocht waard.

Aernout Mik in TivoliVredenburg

Het nieuwe werk van Aernout Mik in TivoliVredenburg heeft een prominente plek. Komend van het centrale plein, de grote, brede houten trap afdalend, staat de bezoeker direct oog in oog met een gigantisch beeldscherm. Verweven met de architectuur van het gebouw is het scherm omgeven door een brede witte lijst, die links breder is. Rechts zit een knik in het scherm waardoor een spannend spel gespeeld wordt met de lichtval. Het beeldscherm bestaat uit twintig grote schermen. De videowerken van Aernout Mik tonen menselijk gedrag in al zijn vormen op plekken waar dit gedrag gereguleerd wordt. In dit geval een oud amfitheater in Weert met een groot stenen podiumfront met pilaren. Het monument sluit prachtig aan op de architectuur van TivoliVredenburg.
 

Glowing

In Beeldenmagazine een voorproefje op Glowing het Van Gogh-Roosegaarde fietspad in Nuenen, het Brabantse dorp waar Van Gogh heeft gewoond. De tegels in het pad worden bewerkt met de verven waar Studio Roosegaarde nu de slimme snelwegen mee maken; ze laden zich overdag op en geven ’s avonds licht. Als je over het pad wandelt, is het alsof je door een Van Gogh heenloopt. De patronen in de tegels zijn afgeleid van de spiraalvormige wolkenluchten op een schilderij van Van Gogh: pure poëzie.

Insel Hombroich

Museum Insel Hombroich in Neuss, Duitsland, is niet echt wat in je gedachten opkomt als je denkt aan een museum. Het is een utopisch kunstpark, een dromerige groene oase met prachtige bakstenen paviljoens, op een terrein dat oorspronkelijk was omgeven door een miniriviertje met wat zijtakken. Het water is absoluut een aanwezige factor, met zelfs otters, reigers en noem maar op, erin. Ze vinden er een paradijs. Maar het water is niet wat je hier het gevoel van afsluiting van de rest van de wereld geeft, een gevoel dat zo hoort bij een eiland. Een verborgen parel net over de grens.

Vleugels verbeeld

De Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKvB) heeft als lofwaardig streven - of misschien is het een gelukkig toeval - dat ze haar activiteiten niet alleen tot de Randstad beperkt. In 2012 streek zij al neer in het prachtige Park Vijversburg in Tytsjerk in Friesland, dit keer is zij te gast in de Hortus Botanicus in Haren, op een paar kilometer afstand van de zuidgrens van de stad Groningen, op ongeveer dezelfde ‘hoogte’ als Tytsjerk. Een fraaie en bij de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk tamelijk onbekende locatie, die met zijn verschillende tuinen, waterpartijen, bossages en afwisselende padenstelsel een waardige achtergrond voor een beeldententoonstelling blijkt te vormen.

Grandeur

In Museum Beelden aan Zee en op het Lange Voorhout in Den Haag is er deze zomer speciaal aandacht aan de Franse beeldhouwkunst. In museum Beelden aan Zee is een retrospectief van Henri Laurens te zien. Op het Lange Voorhout staan monumentale beelden van jonge Franse kunstenaars. Hedendaagse Franse beeldhouwkunst is in Nederland nog niet zo bekend. Met deze tentoonstelling probeert Den Haag Sculptuur het actuele kunst-karakter van een land te schetsen. In Grandeur komt vooral de eigen Franse kritiek op de zogenaamde Franse grootsheid naar voren. Een rondlopende vangrail, een vervallen keetje, een reeks houten matrassen, het is maar een greep. De werken op de Lange Voorhout vormen een keten van banale commentaren op banale zaken. De kunstenaars zijn bescheiden en wars van agressie of hoogmoed. We zien dat de fine-fleur van de Franse kunstwereld niet trots of arrogant is, maar sympathiek en plaats bewust. Groots in het kleine. Een aanrader voor de zomermaanden. Flaneren en geïntrigeerd worden, een fijne ervaring!

Volledige inhoud Beeldenmagazine 2#2014:

Kunst in Friesland: landgoed ZoFier, Hein Mader en La Lanka

Cross-over: Daan Roosegaarde

Thomas Houseago, Gemeentemuseum Den Haag

Grandeur op het Lange Voorhout en Museum Beelden aan Zee

Beatrix in beelden, Beeldenpark De Havixhorst

Vleugels Verbeeld (NKvB), Hortus Botanicus, Haren

Insel Hombroich, Neuss (D)

Dordtyart, Dordrecht

Luid & Duidelijk (ABK), Kuub, Utrecht

Meer Macht, Museum De Fundatie, Zwolle

Concreet Nu, Terra Art Projects, Zoetermeer

Ad Dekkers, Bonnefanten Hedge House, Wijlre

Shenzhen Sculptuur Biënnale 2014 (China)

Prijs voor de beeldhouwkunst van de stad Mechelen (B)

Boekpresentatie Beelden in de stad Utrecht

Boekpresentatie Kunstprojecten Maasvlakte 2

Michael Beutler: Polder Peil, Wilhelminapolder, Zeeland

Tanja Smeets: Barrier Reef, Schiedam

André Volten in Amsterdam

De Pelgrimsdeur van Eric Claus, Amersfoort

Collectie Gouvernement aan de Maas

Boeken: Beeldenpark Drechtoevers, Kunst als therapie, Coen Vernooij, Hilde van Canneyt, Ann Meskens en Nicole Montagne

Verschijningsdatum 28 juni 2014

Geïnteresseerd: neem een abonnement, of vraag een los nummer aan via info@spabonneeservice.nl  

Comments