Kunst in de Drechtsteden

Figuratieve beeldhouwkunst in 'Het Moment'
 in Papendrecht

Het Moment heeft tot doel een indruk te geven van de ontwikkelingen die hedendaagse Nederlandse beeldhouwers ervaren en uiten in hun werk. Ook wil de stichting (Stichting Beeldenpark Drechtoevers) de vitaliteit van en innovatie binnen de figuratieve beeldhouwkunst voor het voetlicht plaatsen.”

Door Piet Augustijn

Tot eind oktober zijn dertien figuratieve beelden van toonaangevende Nederlandse beeldhouwers te zien aan de Merwede in Papendrecht. De Stichting Beeldenpark Drechtoevers nodigde deze beeldhouwers uit om op het voormalige Fokkerterrein aan het Merwehoofd, waar sinds 2002 appartementen met toepasselijke namen als Bestevaer, Clipper en Navigare uit de grond zijn gestampt, een buitententoonstelling te realiseren waarin de beeldhouwkunst harmonieus zou moeten samengaan met het water, het licht en de ruimte van de plek. Dat blijft altijd een heikel uitgangspunt. Want wat is harmonieus samengaan? De plek is prachtig: een dijkpromenade aan de Beneden Merwede met schitterend licht, een mooie wolkenlucht en zicht op zowel Dordrecht als een stukje Zwijndrecht. Met veel verkeer op het water en het aan- en afmeren van de waterbussen. Maar ook erg clean: nette appartementen waar de langslopende beeldenliefhebber de aardappels van je bord kijkt. Maar dat terzijde.

Het gaat om de beelden. Dertien beelden van evenzoveel Nederlandse beeldhouwers. En een tentoonstelling die Het Moment heet. Het moment van de waarheid zou je kunnen denken. Het moment waarop iets groots tot stand is gebracht. Het moment waarop de huidige stand van zaken in de (figuratieve) beeldhouwkunst in Nederland wordt getoond. Zo zijn er momenten genoeg om de tentoonstelling in te bedden. Volgens de curator, Birgitta van Blitterswijk, gaat het om beeldhouwers die nieuwe wegen hebben gezocht en bewandeld, binnen de grenzen van de figuratie of vanuit het naturalisme werkend, maar op een wijze die buitengewoon spannend is. Natuurlijk kies je als organisatie voor kwalitatief goed werk en spelen factoren als plaatsbaarheid en afwisseling een belangrijke rol, maar om de deelnemende kunstenaars te bestempelen als zoekers van nieuwe wegen en toonaangevend in de Nederlandse beeldhouwkunst gaat me wat te ver.  

www.beeldenparkdrechtoevers.nl

Lees meer in Beelden 3#2010. Neem een abonnement of vraag een proefnummer aan.

Comments