Kunstvereniging Diepenheim

Kunstvereniging Diepenheim laat zien dat KunstWerk(t).

In Twente wordt altijd met enige vertedering gesproken over dit, in een prachtig landschap gelegen ‘stedeke’. Toch is Diepenheim veel meer dan pittoresk alleen: het stadje heeft zich ontwikkeld tot een creatieve broedplaats waarin allerlei ambities van gemeente en provincie samenkomen, onder het toeziend oog van de Kunstvereniging.

Ooit begonnen als een tentoonstellingsplek voor ruimtelijke kunst, is deze Kunstvereniging uitgegroeid tot de ambitieuze motor achter een nieuw te bouwen Drawing Centre, exclusief bedoeld ter stimulering van de tekenkunst. Daarnaast werkt zij nauw samen met KUNSTen op Straat, een stichting die straatfestivals en locatietheater organiseert in Overijssel , en vervult zij een voortrekkersrol in het project KunstWerk dat met miljoenensubsidies van gemeente en provincie onder andere voorziet in een nieuw cultureel centrum, een locatie die zowel plaats biedt aan de lokale amateurkunst als aan de internationale ambities van de Kunstvereniging zelf.

Door Jet van der Sluis

De Kunstvereniging

Sinds 1990 staat aan de Grotestraat in Diepenheim een opvallend wit gebouw dat aanvankelijk uitsluitend bedoeld was voor het exposeren van spraakmakend driedimensionaal werk. Het pand wordt gemarkeerd door een provocerende lichtsculptuur van de hand van John Körmeling met daarop het uitgewoonde woord NIEUW in hoofdletters, omringd door een stralenkrans van neonkleuren. Ondanks deze ironische relativering wist en weet de Kunstvereniging wel degelijk vernieuwende kunst naar Diepenheim te halen: onder (véél) meer een solo- expositie van Paul de Reus, de bijzondere installatie van Anne Wenzel en de vervreemdende schimmelfresco’s van Lizan Freijsen. Veelal worden de kunstenaars uitgedaagd om nieuw werk te maken waarmee ze reageren op het gebouw of de omgeving, waardoor de tentoonstellingen een ‘site specific’, uniek karakter krijgen.

Inmiddels gaat de ambitie van de Kunstvereniging nog veel verder: ze wil zich uitdrukkelijk positioneren als “een presentatieplek, annex laboratorium voor hedendaagse en actuele kunst, cultuur en openbare ruimte […]”. Dat lijkt te wringen met de eveneens uitgesproken wens om “…de cultuurparticipatie, waarbij ook de culturele verenigingen, de bevolking en het onderwijs in de regio worden betrokken, (te) stimuleren en (te) vergroten.” Dit tamelijk idealistische streven is echter een keiharde voorwaarde van gemeente en provincie om in aanmerking te komen voor allerlei subsidietrajecten.

www.kunstvereniging.nl

Lees meer in Beelden 3#2010. Neem een abonnement of vraag een proefnummer aan.

Comments