L.A. Raeven

L.A. Raeven doet onderzoek naar lichaam en identiteit

De video’s en tekeningen van L.A. Raeven die te zien zijn in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, belichten de wereld van jonge mensen in de bloei van hun leven, die obsessief bezig zijn met hun lichaam. Modellen en balletdansers met prachtige lijven waarvoor ze moeten lijden en voedsel ontberen. Anderen hebben geen ideaal lichaam, althans volgens de Westerse standaarden en zijn daarom ongelukkig. Chinese meisjes zijn bereid gruwelijke operaties te ondergaan om hun benen te verlengen of laten zich oprekken op een apparaat dat lijkt op een Middeleeuwse pijnbank. 
Het is duidelijk dat wie de weg van het ideale lichaam opgaat, al snel het spoor bijster raakt want het houdt nooit op en het ideaal kan nooit bereikt worden. Toch biedt de kunst van L.A. Raeven ook mogelijkheden om aan de wanhoop te ontsnappen.

Door Judith van Beukering

De ideale mens is ziek
De tweelingzusjes Liesbeth en Angelique Raeven werken sinds 10 jaar samen onder de naam L.A. Raeven. Hun eerste projecten ontstaan uit kritiek op de mode-industrie. Zij laten in hun werk zien dat modellen in de ‘normale’ wereld anorexiapatiënten zouden zijn. Door gebruik te maken van de invloed van diezelfde modewereld, willen ze een alternatief bieden. Trendwatchers letten namelijk niet alleen op wat mainstream is maar ook op wat buiten de orde valt en mogelijk mode kan worden. Door zichzelf als ideaal te presenteren, als outsiders, hopen de zusjes een trend te zetten.

Judith van  Beukering doet ook verslag van een interview dat de kunstenaars in het museum gaven.
Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan.

Comments