Landkunst 2011

Landkunst 2011 in het Groene Woud

Binnen de stedendriehoek Eindhoven, Tilburg en Den Bosch vormt Het Groene Woud, met 35.000 hectare, het hart van Brabant. Twintig procent ervan bestaat uit bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. In deze groene long tussen de snelwegen van Brabantstad heeft sinds 2010 ook de kunst een plaats weten te veroveren en in 2011 vindt de tweede editie van Landkunst plaats. Landkunst is een gezamenlijk initiatief van het bkkc, het Frans-Duits-Nederlandse samenwerkingsverband Euro Land Art, Streekraad Het Groene Woud en De Meierij.
Landkunst wil ingaan op de specifieke eigenschappen van een gebied, op de cultuurhistorische, sociale en ecologische aspecten van de plek met in 2011 'de ontmoetingsplek' als centraal thema.  Diverse kunstenaars maken er deze zomer hun opwachting met kunstwerken die zich op een speciale manier verbinden met het landschap en met de bewoners van het gebied.

Door Tine van de Weyer 

Kas Plek

Bij zorgboerderij Dommelhoeve in St.Oedenrode bouwde Elmo Vermijs Kas Plek, een bijzondere ontmoetingsplek en verblijfslocatie die door bewoners en bezoekers van Het Groene Woud gebruikt kan worden. Sinds zijn afstuderen in 2006 aan de Rietveldacademie heeft Elmo Vermijs duurzaam hergebruik van materialen tot handelsmerk verheven. Zijn Kas Plek in St. Oedenrode is 12,5 m lang, 3 meter hoog en 5,5 m breed en is gebouwd van houten balken, vloerdelen, metalen kokers, gasbuizen, diverse soorten doek en klittenband. Voor 80 procent zijn het materialen die overcompleet bleken bij lokale producenten en die als ze niet in zijn shelter Kas Plek hun nieuwe bestemming hadden gevonden, op de schroothoop zouden zijn beland. Niets gaat verloren en de kunstenaar tovert met wat zou worden vernietigd een plek om stil te staan, elkaar te ontmoeten. Zuinigheid met vlijt dus en deze houding van bewust kijken naar de wereld, naar verkwisting en verspilling, dwingt respect af.  Zijn sobere en doelmatige shelter bestaat uit een boogvormige huif die zijn verschijningsvorm ontleent aan de tunnels die tuinders in het gebied aanleggen om hun groenten te kweken. Zeker op deze stille plek langs de oever van de Dommel verwijst het bouwwerk echter ook naar de huifkar achtergelaten ergens op prairie of toendra. Gestrand, dat wel, want zonder wielen. Kas Plek is een onderkomen met een zeker Spartaans karakter: de korte zijden van de huif staan open en bieden lucht en licht entree terwijl over de volle lengte een lange schragentafel noodt tot zitten, tot uitrusten. Het kunstwerk kan worden gebruikt voor ontmoetingen, voor afspraken die mensen met elkaar maken, om samen te eten en te drinken, elkaar te spreken, kijkend naar het landschap en naar elkaar. Dat is wat gebeurt en jong en oud uit de omgeving nemen regelmatig bezit van de wondermooie plek aan de oever van de Dommel.

Occupied Spaces

Een paar dorpen verderop bouwde Bram Braam op het landgoed Velder in Liempde zijn Occupied spaces. De mathematische en perfect uitgevoerde houten constructies gaan een huwelijk aan met de natuur. Bomen vervlechten zich met hun mogelijke eigen toekomst als gezaagd bouwmateriaal. Organisch en constructie in een verstild samenspel in het bos. Zelf zegt de kunstenaar over het werk: “Deze bouwsels gedragen zich als indringer in zijn natuurlijke omgeving en vormen tesamen een soort van enclave. Er wordt als het ware een stukje natuur ingekapseld in een mathematisch geordend systeem.” Wie van de twee het sterkste is in het inkapselen is nog maar de vraag. Want tenslotte - bij voldoende tijd en als de kettingzaag de weg naar Liempde niet weet te vinden - zal de natuur de indringer opeten en zullen wortels in aarde sterker zijn dan dood hout door mensen gezaagd en geordend. Vooralsnog weet Braam met een aantal architectonische bouwsels een ontroerende vrijage van natuur en cultuur neer te zetten op een plek in een bos diep in het Brabantse die - behalve bij de opening - helaas vanwege deze exclusiviteit wellicht slechts door enkelingen zal worden gezocht en gevonden.

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan. 

Landkunst 2011, 26 juni t/m september 2011, www.landkunst.nl

 

Comments