Laurens Kolks & Dennis Lohuis

Een kerk met perspectief

In een tijd waarin veel kerken leeg staan of zelfs gesloopt worden is in Leidschenveen, vlak bij Den Haag, juist een nieuw kerkje gebouwd. Het is ook niet zomaar een kerk; Laurens Kolks ontwierp een prachtig wit bouwwerkje op een plek waar je nog niet dood gevonden wilt worden. Geklemd tussen een snelweg, een spoorlijn en een nieuwbouwwijk, boven op een voormalige vuilstortplaats staat een kapel-achtig kerkje op een elf meter hoge terp, iets te klein maar over alles uitkijkend.

Door Peke Hofman

Gevoel voor verhoudingen

Iedereen kent het; je speelt als kind met autootjes of ander speelgoed van verschillende fabrikanten. Dan is de schaal zoek, de verhoudingen wringen. Een vrachtwagen is kleiner dan een personenauto of de ridder is hoger dan het kasteel. 
Laurens Kolks, ontwerper, slaagt erin om de toeschouwer op subtiele wijze dit gevoel te geven. Zoals Jan Dibbets in 1968 zijn perspectiefcorrecties maakte, speelt ook Laurens Kolks met ons kijken. De maatvoering van de kapel is zo gekozen dat het in eerste instantie lijkt op een normaal eenvoudig kerkje. Door het feit dat er geen referenties zijn – geen bankje, geen lantaarnpaal of boompje, alleen een hoge terp bedekt met kortgeschoren gras – krijg je geen houvast. Dit wordt nog versterkt door de brede piramidevorm van de terp die het perspectivisch effect verhoogt. Pas als men het bouwwerkje dichter nadert  wordt duidelijk dat het beeld dat je verwacht, gekrompen is. 

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan.

Comments