Nicholas Hlobo

Nicholas Hlobo - reiziger in condooms en lint

Lang was het zo dat Afrika en kunst automatisch het beeld opriep van houten maskers, slabestek en tribale sculpturen. Langzaam begint dit beeld te kantelen. Nicholas Hlobo werkt hieraan mee. Hij is de winnaar van de Standard Bank Young Artist Award 2009 in Zuid-Afrika. Zijn werk is even fascinerend als verontrustend. Reuzesculpturen zijn opgebouwd uit zwart rubber en leer. Ze zijn met satijnen lint aan elkaar genaaid. Daaraan zijn stukken gaas en andere objecten zoals een rode gloeilamp, een stuk zeep of een paar mp3-spelers vast geborduurd. Lint blijkt bij bezoek aan zijn atelier zich uit te breiden in zijn materiaalvoorkeuren. Hij lijkt ermee te gaan tekenen. Vaak worden zijn tentoonstellingen aangevuld met een show. Hlobo wil in gesprek treden met zijn publiek. Direct na mijn aankomst in Johannesburg uit Amsterdam zei hij als inleiding tot ons gesprek: “We zijn reizigers in deze wereld.”  

Door Carina van der Walt   

Vroege reizen naar Amsterdam en Tilburg

In 2002 studeerde Nicholas Hlobo af aan een kunstopleiding van de Technikon Witwatersrand in Johannesburg. Niet lang daarna werd hij in Amsterdam uitgenodigd door de Stichting Thami Mnyele. Hij verbleef hier drie maanden als ‘artist in residence’. 

Als gevolg van deze Amsterdamse connectie nodigde KORT uit Tilburg hem uit om als een van drie geselecteerde kunstenaars een ontwerp in te dienen voor een kunstwerk op het Tilburgse Transvaalplein. Samen met de Zuid-Afrikanen Doreen Southwood en Willem Boshoff verbleef hij zes weken in de stad om de context te leren kennen. Nicholas Hlobo leverde vier schaalmodellen van manieren om je bagage mee te nemen, in voor een reis. Het werden twee pakketten, een opgerolde matras en een opgeknoopte deken. De objecten hadden een print van Zuid-Afrikaanse landkaarten. Een hiervan zou bij het station komen, de anderen zouden geplaatst worden bij bushaltes. Het ontwerp van Doreen Southwood werd uiteindelijk gekozen. Desondanks was dit het begin van een snel groeiende internationale carrière voor Nicholas Hlobo.


Lees meer in Beelden 2#2010. Neem een abonnement of vraag een proefnummer aan.  


Comments