Nieuwe monumenten in Middelheim

Nieuwe Monumenten in Middelheim

Middelheim aan de rand van Antwerpen bestaat 60 jaar en is daarmee een van de oudste openluchtmusea voor sculptuur in Europa. De collectie van deze internationaal gerenommeerde instelling omvat ruim 400, voornamelijk monumentale beeldhouwwerken van Rodin tot heden. Sinds 1993 wordt naast de permanente opstelling, jaarlijks een voorjaarstentoonstelling georganiseerd. Onder de titel ‘Nieuwe Monumenten’ geven dit jaar dertien Belgische kunstenaars een eigen artistieke invulling aan de vraag of een publiek monument nog recht van bestaan heeft.

Door Riet van der Linden

Een bezoek aan Middelheim is een unieke en zinnenstrelende ervaring. Het park met zijn eeuwenoude bomen, een kasteel, waterpartijen en gazons is een monument op zich. Nergens kun je zo ongedwongen genieten van de tijdloze natuur in harmonische samenspraak met de hoogtepunten van de moderne beeldhouwkunst. De toegang is vrij. Je kunt er terecht van ’s ochtends 10.00 tot ‘s avond 21.00 uur. Recreanten en joggers voelen zich er net zo thuis als serieuze kunstliefhebbers. Zelfs honden zijn er welkom. 

Wat direct in het oog springt, is dat eigentijdse sculpturen gevoelig zijn voor de tand des tijds en dat hun zeggingskracht sterk afhankelijk is van een perfecte omgeving en onderhoud. In een drabbige vijver drijven brokstukken rond van wat ooit een lichtsculptuur was van Leo Cuppens Verbinding tussen oevers met buislampen. Het Modelhuis. Type Bomarzo van Timm Ulrichs: twee witte houten huizen met rode daken die op hun kant liggen, zijn door vocht aangetast en vervuild. Naast de toiletten waar wordt gegraven vanwege problemen met de riolering, staan de drie knalrode, peervormige polyester sculpturen van Henk Visch Morgen is alles anders, er wat verloren bij. Ook de stalen constructivistische sculpturen uit de jaren zestig die bij elkaar staan in een appelboomgaard, maken een verwaarloosde en weinig inspirerende indruk. 

www.middelheimmuseum.be

Lees meer in Beelden 3#2010. Neem een abonnement of vraag een proefnummer aan.

Comments