Nieuws

Lees meer actueel nieuws in onze nieuwsbrief! Meld je aan op redactie@beeldenmagazine.nl


Het Per Abramsen Fonds  


Berry Koedam, weduwe van Per Abramsen, richtte bij Fonds Kwadraat het Per Abramsen Fonds op. Dit fonds, is bedoeld voor beeldend kunstenaars die ruimtelijk werk maken. De toepassing van experimentele technieken is een pre.

Het Per Abramsen Fonds is het vierde fonds op naam van een kunstenaar. In 2018 richtte Joep van Lieshout het Joep van Lieshout Fonds in. Gevestigde kunstenaars steunen zo hun collega’s, die met een rentevrije lening kunnen investeren in nieuw werk.

Per Abramsen (1941 – 2018) was beeldhouwer en bouwer. Na zijn opleiding aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten exposeerde hij in binnen- en buitenland. Hij was ook bouwer: hij bouwde zelf een groot stalen zeilschip en een aantal huizen met ateliers in Frankrijk, waar hij gedeeltelijk woonde en werkte. 

Fonds Kwadraat verstrekt al bijna vijftig jaar met succes rentevrije leningen aan kunstenaars en ontwerpers. Opgericht in de idealistische jaren zeventig is het actueler dan ooit. De overheid trekt zich terug en kunstenaars zoeken naar nieuwe manieren om hun werk te financieren. Fonds Kwadraat biedt de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden een lening af te sluiten. Fonds Kwadraat


Kunstliefde dicht per 1 januari 2020?

 

Het bestuur van Stichting Het Boellaardfonds, (Agnes Jongerius, Annelore Scholten, Frans van de Ven en Hendrik Jan de Vries, voorzitter) heeft Kunstenaarsvereniging Kunstliefde in maart 2017 gedagvaard omdat Kunstliefde aangaf niet over de financiële middelen te beschikken om de geëiste huurverhoging van 533% te betalen voor het pand dat Kunstliefde sinds 1939 aan de Nobelstraat in gebruik heeft.

Het Boellaardfonds is eigenaar van het pand. De buitensporige huurverhoging zou het faillissement en einde kunnen betekenen van het genootschap dat al sinds 1807 een belangrijke rol vervult binnen de beeldende kunst in Utrecht. Zonder een pand met ruimte en mogelijkheden tot tentoonstellingen is er weinig bestaansrecht voor een kunstenaarsgenootschap. Kunstenaars worden juist lid vanwege de prachtige ruimte om te kunnen exposeren, elkaar te ontmoeten en te inspireren. Zonder pand zal het kunstenaarsgenootschap uit 1807 wellicht ophouden te bestaan.

Bij Kunstliefde zijn meer dan 120 kunstenaars en ruim 100 kunstlievende leden aangesloten, zowel uit Utrecht als landelijk. Het genootschap heeft een rijke geschiedenis en historische banden met de stad. Grote namen als Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Jopie Moesman en Dick Bruna waren lid van Kunstliefde. Met het verlies van het prachtige historische pand aan de Nobelstraat verliest niet alleen Kunstliefde, maar ook de stad en de kunstenaars een bijzondere presentatie- en ontmoetingsruimte in Utrecht. www.kunstliefde.nl

 
Tirzo Martha winnaar 11e Wilhelminaring


Tirzo Martha (Curaçao, 1965) is door de jury van de Wilhelminaring unaniem gekozen tot winnaar van de  11e Wilhelminaring – dé oeuvreprijs voor beeldhouwkunst in Nederland. De ring wordt op 31 augustus 2019 uitgereikt in het CODA Museum te Apeldoorn. De jury roemt Martha om zijn veelzijdigheid; Martha werkt als beeldhouwer, cineast, schrijver en performance kunstenaar. De jury is onder de indruk van zijn veelzijdigheid en de constante kwaliteit van zijn werk. Uit het juryrapport: “Zijn beelden kenmerken zich door hun gecontroleerde speelsheid, hun afgewogen gebruik van allerhande materialen en hun immanente vernieuwing van het tegelijk herkenbare sculpturale.” Tirzo Martha woont en werkt op Curaçao en heeft ook een atelier in Nederland.

De jury van deze 11e editie van de Wilhelminaring bestaat uit Lex ter Braak, Ann Demeester, Hanne Hagenaars, David Bade en Gerrit Steenbergen. De jury vervolgt in haar rapport: “De vormen van Martha’s werk worden bepaald door de inhoud die maatschappelijk en politiek van aard is. Martha is een kunstenaar die werkt voor de gemeenschap en met de gemeenschap. Het is alsof deze zelfgekozen verbondenheid de hier geprezen vrijheid van zijn werk mogelijk maakt”. Het lukt Tirzo Martha om dat zo samen te brengen dat het werk - zonder zijn aanleiding of oorsprong te verliezen - een grotere zeggingskracht krijgt.

Met deze uitverkiezing schaart Tirzo Martha zich in een illustere rij voorgangers. De Wilhelmaring is eerder toegekend aan Eja Siepman van den Berg (2017), Auke de Vries (2015), Hans van Houwelingen (2013), Piet Slegers (2011), John Körmeling (2009), Maria Roosen (2006), Carel Visser (2004), Jan van Munster (2002), Joep van Lieshout (2000) en Joop Beljon (1998). www.wilhelminaring.nl 

Comments