Niki de Saint Phalle

Niki de Saint Phalle ‘Outside-In’

Iedereen kent de Nana’s, de kleurrijke, kogelronde vrouwfiguren van Niki de Saint Phalle (1930-2002). Maar wie weet dat zij het enige vrouwelijke lid was van de Nouveaux Réalistes en dat zij, naast Robert Rauschenberg en Jasper Johns, de uitvinder is van de Combine-Painting? En wie weet dat Niki, notabene als autodidact, pionier is van een nieuwe monumentale beeldhouwkunst? 
In de grote overzichtstentoonstelling Outsite-In in museum Schunck in Heerlen wordt Niki de Saint Phalle gepresenteerd als een van de meest boeiende kunstenaars van de 20ste eeuw. Een kunstenares die als eerste nadrukkelijk haar vrouw-zijn op de voorgrond plaatste.

Door Riet van der Linden

Wie oud genoeg is, herinnert zich misschien de spraakmakende tentoonstelling Bewogen Beweging die in 1961 in het Stedelijk Museum Amsterdam werd gehouden. Tinguely trok daar met zijn roestige, ratelende machines de meeste aandacht, maar er was ook een werk van Niki de Saint Phalle te zien, Portrait of My Lover. Het ‘portret’ bestond uit een wit mannenoverhemd met een dartboard als hoofd, als voor het mikpunt om pijltjes te werpen. Portrait of My Lover markeert het begin van haar carrière als beeldend kunstenaar. In een brief aan Jean Tinguely* haalt Niki herinneringen aan die periode op. Ze leefde gescheiden van man en kinderen en had een verhouding met een getrouwde kunstenaar. Verliefd was ze niet maar toch voelde zij zich gebonden. Op een dag kwam zij op het idee om een portret van hem te maken. In een speelgoedwinkel kocht ze een dartboard en vroeg haar vriend om een overhemd. Ze kreeg er plezier in om pijltjes naar zijn hoofd te werpen en merkte dat het een succesvolle therapie was. Ze begon zich van hem los te maken. Tinguely en zijn vriend Daniel Spoerri zagen het ‘portret’ hangen in haar atelier en waren zo enthousiast dat zij ter plekke besloten het op te nemen in de tentoonstelling van de Nouveaux Réalistes in Amsterdam.

Lees meer in Beelden 2#2011. Neem een abonnement of vraag een proefnummer aan.

www.schunck.nl

 

Comments