Perron 1

Succesvol kunstenaarsinitiatief jubileert

Sinds 1990 is de oorspronkelijke functie van het pittoreske stationsgebouw van Delden opgeheven: de treinkaartjes komen er uit een automaat en fietsen worden buiten gestald. Met het opvallende hergebruik door de Deldense Beeldend Kunstenaarsgroepering (DBK) heeft dit stationnetje zich inmiddels ontwikkeld tot een internationaal podium voor installatiekunst, inmiddels onder de noemer MIKC (Meer Innovatie Kunst en Cultuur). Kunstenaars afkomstig uit de hele wereld krijgen er ‘carte blanche’ om deze bijzondere expositieruimte naar hun hand te zetten.

Door Jet van der Sluis

Kijkkast

In de kale vleugel van de voormalige fietsenstalling, een vierkant van 6x6 meter groot en 4 meter hoog, liggen kale stoeptegels op de grond. Aan de voor- en achterzijde van deze Spartaanse ‘white cube’ maken twee grote ramen het niet alleen mogelijk om naar binnen te ‘gluren’, maar ook om dwars door de ruimte heen te kijken. In deze basale kijkdoos zijn de afgelopen twintig jaar de meest uiteenlopende installaties en performances te zien geweest. 
De kunstenaars lieten zich daarbij vaak inspireren door de ligging aan het spoor, een gegeven met een schier onuitputtelijke waaier aan associaties, maar soms ook door het raster van de tegelvloer of door de historische omgeving van Delden met het prachtige kasteel Twickel.
De exposanten worden door het kunstenaarscollectief dat deze ruimte exploiteert, gekozen op basis van hun bestaande werk. Daarna krijgt de geselecteerde kunstenaar de vrije hand om met de expositieruimte te doen wat hij of zij wil. Het bijzondere van dit concept is het verrassingselement: voor de selectiecommissie is het minstens even spannend als voor het publiek dat er nu weer te zien zal zijn. Zowel de bewuste bezoeker als de toevallige treinreiziger wordt om de zes weken getrakteerd op een schouwspel dat verwondert, verbaast of soms zelfs wrevel opwekt. Conceptuele kunst waarover in het stadje gesproken wordt en waarop de organiserende kunstenaars van het MIKC aangesproken worden, op straat of in de supermarkt.


Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan.

Comments