Piet Hein Eek

Constructieve Culturele Coöperatie in Strijp

In hedendaags jargon heten ze cultureel ondernemers: kunstenaars en vormgevers voor wie zelfs in cultuurbarbaristische tijden geen zee te hoog gaat. Jongens van Jan de Witt die met ware stuurmanskunst hun schip met tot de verbeelding sprekende waar op koers weten te houden. In de randstad regeert sinds 1995 Atelier Van Lieshout (AVL) vanuit een loods in de haven en in Brabant blaast vormgever Piet Hein Eek een voormalige keramiekfabriek van Philips nieuw leven in door er een megakunstbedrijf te starten. Ronddwalend in dit pakhuis van cultuurindustrie volgestouwd met vormgevingsproducten van allerlei snit en signatuur, met parafernalia uit diverse landen van de wereld, met antiek en hip design en met een trendy restaurant waarin lange tafels en kekke lampen, past maar een woord: spectaculair!

Door Tine van de Weyer

Eeks fabriek in Strijp in Eindhoven lijkt een ankerpunt in een grote open vlakte waar binnenkort een nieuwbouwwijk omheen zal plooien. Het is alsof het centrale gemeenschapshuis er al staat terwijl het dorp eromheen nog op de tekentafel ligt. De begane grond bestaat uit een enorme hal vol materialen en machines waar vanaf de omringende galerijen vrij uitzicht is op zagende mannen en timmerende vrouwen, sjouwend met planken en balken. U kijkt? Wij maken! En wij laten u zien dat produceren over ambachtelijkheid gaat en geen geheimen kent voor de toekomstige klant. Wij maken: maar wel naar eigen kwaliteitsinzicht. Stoere, eerlijke producten, onopgesmukt en vaak met een licht humoristische ondertoon. Op de galerijen zelf honderden meters showroom met een enorme hoeveelheid aan bijzondere meubels, kasten, tafels en ledikanten, met een door PHE in Vietnam ontwikkelde groep fairtradeproducten, met 1.000 meter galerieruimte voor beeldende kunst, met ontmoetingsruimtes, zalen voor concerten en lezingen, met vitrines van Leo Coolen. De toekomstige bewoners uit de omgeving vinden bij Eek waar ze bij Ikea een eind verderop nog niet van kunnen dromen. Eek gaat niets uit de weg want in 2012 start hij een samenwerking met postorderbedrijf Wehkamp waarbij al een PHE-zelfbouwpakket kan worden aangeschaft vanaf € 200,-. Een uurtje sleutelen en je selfmade Eekstoel staat in de lounge. Zoals ooit binnen de autonome kunst de grafiek originele kunst voor minder draagkrachtigen financieel haalbaar maakte en de reproductie de prullenbak in kon is er nu dus ook design voor de gewone man. Hella Jongerius (Ikea), Karl Lagerfeldt (H&M), Jan des Bouvrie (Gamma) gingen Eek al voor om het pad tussen design en commercie te slechten.

Bruiklenen

Voordat recentelijk de samenwerking met Wehkamp tot stand kwam werd een andere opmerkelijke en tot nu toe in Nederland unieke overeenkomst vastgelegd. Met Menno Derk Doornbos en het van Abbemuseum tekende Piet Hein Eek een overeenkomst om kunst uit de depots van dit stedelijk museum te tonen in een speciale Van Abbe-unit in een van de expositieruimtes in de fabriek. Doornbos die met wisselende presentaties verantwoordelijk is voor de exploitatie van de twee galerieruimtes van elk 500 meter oppervlak heeft een bijzonder concept voor deze samenwerking ontwikkeld. De intentie van Doornbos is om tegen een vergoeding bepaalde werken uit het bezit van het van Abbemuseum in bruikleen te doen toekomen aan bedrijven.

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan voor € 4,- via info@spabonneeservice.nl 

www.pietheineek.nl/nl/home

 

 

 

 

 

 

Comments