Redactioneel 2#2015

Redactioneel 2#2015

Deze zomer zijn er weer veel interessante (buiten)tentoonstellingen te zien. In dit nummer staan er al een aantal beschreven. Het, voor de randstedeling vrij onbekende, Odapark in Venray is zeer de moeite waard om naar toe te gaan. Daarnaast zijn Vormidable in Den Haag, Gimme Shelter in drie (kunst)forten in het land en ArtZuid 2015 in Amsterdam zeker aanraders om te bezoeken. Onder 'Nieuws' op de website staat ook een interview met Rudi Fuchs, organisator van ArtZuid 2015, door Sya van ‘t Vlie. 

Echter er zijn er deze zomer veel meer interessante tentoonstellingen die helaas onze kolommen niet halen vanwege de beperkte ruimte die wij hebben. Zie hiervoor onze rubriek Tips.

Naast al het interessants in eigen land krijgt de Biënnale in Venetië ook veel waardering. Direct aan het begin van de Arsenale worden wij tijdens ons bezoek al geconfronteerd met goed werk van Bruce Nauman en Adel Abdessemed en vervolgens met vrij veel ruimtelijk werk verderop in de tentoonstelling. In de Giardini behoort de installatie van Chiharu Shiota in het Japanse paviljoen tot de hoogtepunten van ons bezoek. 

Andere goede presentaties zijn die van Sarah Lucas in het Engelse en onze eigen herman de vries (de schrijfwijze is correct, de kunstenaar wenst uit bescheidenheid zijn naam met kleine letters te schrijven) in het Nederlandse paviljoen. herman de vries behoeft eigenlijk geen introductie meer na een leven lang werken aan zijn ecologische kunstprojecten en met name zijn laatste tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam (zie Beelden 4#2014).

Mijn eerste kennismaking met het werk van herman de vries was met een van zijn sanctuaria tijdens de Skulptur Projekte Münster in 1997. Als bewoner van Rotterdam word ik regelmatig geconfronteerd met de perikelen rond het Feyenoordstadion. Al jaren wordt er gediscussieerd of het stadion gerenoveerd moet worden, of dat er een nieuw stadion moet komen. Zou het laatste het geval zijn, dan zou ik wel een oplossing weten voor het oude stadion: biedt het herman de vries aan om van het stadion het grootste sanctuarium in de wereld te maken. Grote kans dat dit een nieuwe topattractie in Rotterdam wordt.

John Blaak

Comments