Redactioneel 3#2017

Redactioneel

Nadat in het vorige nummer de laatste aflevering van ‘Kunst in de provincie’ stond, waar met name de wat minder bekende tentoonstellingsplekken met ruimtelijk werk beschreven werden, kunt u vanaf dit nummer de nieuwe rubriek ‘Verborgen schatten’ lezen. We beginnen met een bezoek aan het depot van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Welke beelden staan er om verschillende redenen niet op zaal. U krijgt een kijkje in een deel van het museum dat niet voor iedereen te zien is. In volgende nummers gaan we verder met het bezoeken van depots van andere musea en verschillende bedrijfsverzamelingen.

De afgelopen zomer was een zomer met veel interessante grote (internationale) tentoonstellingen. In het vorige nummer zijn de Biënnale van Venetië, Skulptur Projekte in Münster en de documenta 14 in Kassel al uitgebreid beschreven. In dit nummer kunt u lezen over een aantal buitententoonstellingen in ons land die in het najaar nog te bezoeken zijn, zoals Façade 2017 in Middelburg, de 5e Natuur Boslust in het Amsterdamse Bos en de nieuwe opstelling in de beeldentuin Anningahof bij Zwolle. Daarnaast leest u over een aantal interessante binnententoonstellingen: Ik speel, dus ik ben over kinetische kunst in Rijksmuseum Twenthe in Enschede, CODA Paper Art 2017 in Apeldoorn, Ecovention Europe in Museum De Domijnen in Sittard en de Collectie De.Groen in Arnhem. Ook staan er een aantal reviews in dit nummer van tentoonstellingen die al afgelopen zijn, maar de moeite waard zijn om nog aandacht aan te besteden, zoals de IJsselbiënnale, Disruption – Remapping Nature, De Tussentijd en Aart Lambertz.

Ik krijg wel eens de vraag waarom er tentoonstellingen worden beschreven die al afgelopen zijn. Er zijn hier een aantal redenen voor. Niet elke tentoonstelling is al begonnen bij een uitgave van een nieuw nummer. Een belangrijke reden is dat de tentoonstelling de moeite waard van het beschrijven was als hij wel binnen de tijd had gepast. De deelnemende kunstenaars en de organisatie hebben tijd en moeite geïnvesteerd en mogen daar ook voor beloond worden, maar u als lezer mag hier ook over geïnformeerd worden. Ik neem aan dat u niet alles kunt bezoeken. Zelf kan ik dat ook niet, ondanks dat ik hiermee beroepsmatig mee bezig ben. Woonachtig in Rotterdam kan ik ook niet altijd naar bijvoorbeeld Arnhem, Tilburg, Eindhoven, of Sittard afreizen om alles te kunnen bekijken. Dan waardeer ik het zeker om een gemiste tentoonstelling door de ogen van een ander mee te kunnen beleven. Zo blijf ik geïnformeerd. Vandaar dat u een mix van nog te bezoeken en al afgelopen tentoonstellingen in dit blad kunt lezen, met de nadruk op nog lopende tentoonstellingen.

Nu de rubriek ‘Kunst in de provincie’ gestopt is, is het niet zo dat wij de provincie(s) links laten liggen. Beelden wil zich er op voorstaan dat zij verder kijkt dan de randstad alleen. Zoals u ook in dit nummer kunt lezen.

John Blaak

Comments