Redactioneel 3#2018

Redactioneel

 

Afgelopen zomer werden er weer veel buitententoonstellingen georganiseerd , waarvan er enkele de komende weken nog te bezoeken zijn. In België vond de eerste editie van Play in Kortrijk plaats. Dit is de derde grote tentoonstelling deze zomer bij onze zuiderburen. In het vorige nummer heeft u al over de Triënnale Brugge 2018 en Beaufort 2018 kunnen lezenOp diverse binnen- & buitenlocaties in Kortrijk daagden de kunstwerken kinderen én volwassenen uit tot spelen. 

Ook in ons land waren deze zomer veel tentoonstellingen op buitenlocaties te zien. Zo beschrijven wij de tentoonstellingen Into Nature: Out of Darknessin Drenthe, Landkunst Fort Sabina in Noord-Brabant,Zomersneeuw op Beelden op de Berg in Wageningen, Hybride in de Lustwarande in Tilburg en On the Move in Doorn en Bunnik. 

Ik wil de organisatie van Into Nature hierbij een compliment geven. De bewegwijzering van de ene locatie naar de andere was perfect; en dat is fijn bij een 30 kilometer lange fietsroute. De fietsroute van Frederiksoord naar het Holtingerveld en terug was zorgvuldig met bordjes bij elke afslag aangegeven. Wij zijn geen enkele keer fout gereden. Dat hebben wij regelmatig anders meegemaakt. Bij veel tentoonstellingsorganisaties staat dit onderdeel niet hoog op de prioriteitslijst. Het maakt het de bezoeker een stuk makkelijker en blijer als alles goed te vinden is. Ik kan mij nog velen hopeloze zoektochten naar kunstwerken herinneren bij veel buitententoonstellingen die wij bezochten.De frustratie bij het bezoeken van een abominabel bewegwijzerde kunstroute kan de hele tentoonstelling negatief beïnvloeden, als je de helft mist door onvindbaarheid of onnodig tijdverlies.

Naast alle bovengenoemde buitententoonstellingen vindt u recensies in dit nummer van de tentoonstellingen van Frans en Marja de Boer-Lichtveld in Museum Jan van der Togt in Amstelveen, Ferdi in Amsterdam Magisch Centrum – Kunst en tegencultuur in Amsterdam 1967-1970 in het Stedelijk in Amsterdam, Mari Andriessen in de St Bavo in Haarlem en Ewerdt Hilgemann bij de Verbeke Stichting in Kemzeke.

Van de kunstwerken in de openbare ruimte kunnen wij in ons blad ook niet om 11 Fountains in Friesland heen. Fonteinen die zijn gemaakt door elf internationale kunstenaars uit elf verschillende landen als onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018. Verder kunt u een artikel lezen over een ander groot (kunst)project in de openbare ruimte, namelijk de kunstwerken in en bij de stations van de metro van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

Van de organisatie van Play begreep ik dat men, als deze editie een succes is, over drie jaar opnieuw een tentoonstelling door Kortrijk wil realiseren. Een goed plan, maar om drie triënnales in één land in hetzelfde jaar te organiseren, heeft mijn inziens zeker nadelen. Niet iedere kunstliefhebber heeft tijd om drie grote tentoonstellingen in de zomer te bezoeken. Met name ook omdat over drie jaar vermoedelijk veel kunstliefhebbers naar de 59steBiënnale van Venetië trekken. Ik vraag mij dan ook af waarom de organisatoren niet kiezen voor spreiding over drie jaar.

 

John Blaak

Comments