Redactioneel 4#2018

Redactioneel 4#2018


Nu de dagen korter worden, komen de velerleitijdelijke lichttentoonstellingen in de openbare ruimte goed tot hun recht. De afgelopen tijd waren er tentoonstellingen te zien in o.a. Arcen, Amsterdam, Eindhoven en Drachten. Reeds in oktober vond een nieuwe editie van Enchanted Gardens plaatsmet lichtkunstwerken van diverse internationale kunstenaars. In november kon u lichtkunstwerken in het Oosterpark in Amsterdam (Parklicht 2018), in Leeuwarden (Luna), in Drachten (Emptying the museum)en in Eindhoven (Glow) bekijken.Voor Glow 2018 was het thema ‘Shadows & Light’: Every picture has its shadows. And it has some source of light. Blindness, blindness and sight. Dit thema komt uit een tekst van Joni Mitchell.

 

Mocht u het jammer vinden dat u deze tentoonstellingen gemist heeft, dan is er nog een mogelijkheid om elders andere lichtkunstwerken te bekijken. In Gouda kunt u nog t/m 28 december van dit jaar langs 10 lichtkunstwerken tijdens LichtKunstGouda 2018 – Kosmoslopen. Lichtkunstwerken die onderdelen uit de kosmos, waaronder de maan, zon, planeten, sterren, een ruimtevaartuig of satelliet belichten.In Amsterdam kunt u wandelend, fietsend of per boot t/m 20 januari 2019 een tocht langs 30 lichtkunstwerken maken. Deze tentoonstelling staat dit jaar in het teken van het thema 'The Medium is The Message', de bekende uitspraak van de Canadees Marshall McLuhan. De rol van licht in het overbrengen van een boodschap en de stad Amsterdam als medium voor het vertellen van bijzondere verhalen staan in deze editie centraal. Ten slotte transformeert IJsselstein t/m 24 februari 2019 tot een bijzonder nachtlandschap, met de Gerbrandytoren als stralend baken. De ontsteking van de lichtjes in de 372 meter hoge zendmast vormt jaarlijks een feestelijk moment voor de stad. Voor Museum IJsselstein een aanleiding een tentoonstelling over licht in de moderne en hedendaagse kunst te organiseren. Permanent kunt u tijdens een avondwandeling in Rotterdam een lichtroute bezoeken, waar bijzondere gebouwen en kunstwerken belicht worden.


Naast de tentoonstellingen met lichtkunstwerken in de openbare ruimte zijn er ook tentoonstellingen van bewegende en lichtgevende kunst binnen te zien. Zo kunt u in de Kunsthal in Rotterdam de tentoonstelling Actie <-> Reactie. 100 jaar kinetische kunst zienmet o.a. de bijzondere lichtruimte Chromosaturationvan kunstenaar Carlos Cruz-Diez. De ruimte bestaat uit slechts drie kleuren, waardoor het oog het idee van kleur kan omzetten naar een bijna fysieke ervaring. In de Kunsthal KAdE in Amersfoort vindt de tentoonstelling A Balancing Actplaats, waarbij het evenwicht centraal staat. Hier vindt u o.a. het werk Lumen Balancevan Henk Stallinga (eerder dit jaar te zien tijdensIntersectionsop de Art Rotterdam). Daarnaast is de tentoonstelling van Ann Veronica Janssens in De Pont in Tilburg een must om te bekijken. Licht, kleur en ruimte zijn haar basismaterialen. Met deze ongrijpbare fenomenen creëert zij 'beelden' die het onzichtbare zichtbaar maken. Ann Veronica Janssens verandert de ruimte in onbestemde, met kleurige mist gevulde ruimtes waar je als bezoeker, ondanks het licht, op de tast jouw weg moet zien te vinden. 

Ik wens u veel leesplezier toe en hoop dat de artikelen u inspireren om de komende vrije dagen een aantal van de beschreven tentoonstellingen te bezoeken.

John Blaak

Comments