Sculpture by the Sea

Beelden aan de Oostzee

Van 2 juni tot 3 juli vond onder de titel Sculpture by the sea in het Deense Århus een ambitieuze beeldententoonstelling plaats, waarbij kunstenaars uit 22 landen 65 beelden toonden. 

Door Geraart Westerink

Århus

Århus, hoofdstad van Jutland en de tweede stad van Denemarken, kan bogen op een flink aantal musea en andere culturele instellingen. Kunst speelt er een belangrijke rol. Niet voor niets heeft de stad zich kandidaat gesteld als Europese culturele hoofdstad voor het jaar 2017. De organisatoren van Sculpture by the sea zullen die ambitie zeker in het achterhoofd hebben gehad bij het uitwerken van hun plannen. Het idee is geïnspireerd op een Australisch initiatief. In 2009 vond de eerste Deense aflevering plaats. De aanpak is niet kinderachtig; kosten nog moeite lijken gespaard, met dank aan tientallen sponsors. De organisatoren kozen een veelbelovende locatie: een strook van drie kilometer kunstlijn, overwegend bestaande uit (zand)strand en gras, en lopend van de rand van het oude centrum naar meer perifere buurten. Aan de ene kant een wijds uitzicht over de Oostzee, met af en aan varende schepen, aan de andere kant een doorgaande weg, met daarachter een hoog oprijzende oever, waar een groene villawijk begint met vrijstaande huizen in een ratjetoe aan stijlen, die zich proberen te spiegelen aan slot Marselisborg dat in het nabijgelegen park ligt en waar de Deense koningin Margarethe af en toe resideert.

De setting

Een groep containers, met daarin restaurantjes, winkeltjes, een kinderpaviljoen en informatiestands, vormt het plein dat het begin van de route markeert. Van daaruit strekt een ‘lint’ met beelden zich uit naar een punt in de verte. Van beeld tot beeld wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld en de wandelaar aangespoord zijn weg te vervolgen. Op een beperkt aantal relevante plekken is een versnapering of een catalogus verkrijgbaar. De vrij toegankelijke, niet door hekken omgeven route kan in principe op elke plek worden begonnen. De overzichtelijke en handzame catalogus vermeldt kort en bondig de meest relevante gegevens van het tentoongestelde werk, inclusief een (heel) korte biografie van de maker. Daaruit blijkt dat veel sculpturen al eerder op andere plaatsen hebben gestaan. Sommige daarvan lijken vanwege de thematiek (zee/water) te zijn gekozen, andere refereren niet direct aan de locatie. Een deel van het getoonde werk is speciaal voor de gelegenheid gemaakt, soms heel kort van tevoren, toen er voor de catalogus alleen nog maar een schets beschikbaar was. Een flink aantal werken is geënt op een specifieke plek. Het aanbod is divers, in stijl en in materiaal, van puur abstracte, tot realistische en verhalende werken en van lichtvoetige ‘niemendalletjes’ tot zwaardere kost, met zelfs hier en daar een vleugje engagement.

Contrasten

Waar zo’n diversiteit snel de indruk van willekeurigheid of nonchalance wekt, of wijst op angst om echte keuzes te maken, is het tegendeel het geval. Met zorg, smaak en overleg is een boeiende balans bereikt tussen heel uiteenlopend werk, waarbij contrasten eerder worden opgezocht dan bewust vermeden. Door de speelsheid en afwisseling die daardoor ontstaat krijgt verzadiging geen kans om toe te slaan, terwijl die door het aantal beelden en de lengte van de route wel op de loer kan liggen. Ook de variatie in het parcours speelt daarbij een rol. Waar het eerste deel vooral over het strand voert, leidt het tweede deel via een dubbelcircuit ook door een parkachtige omgeving, waarvan de mogelijkheden optimaal worden benut. Vanzelfsprekend zijn er kwaliteitsverschillen bij zo’n groot aanbod, maar het gemiddelde niveau ligt verrassend hoog, ook wat de uitvoering betreft: er zijn nauwelijks beelden die lijden onder een te krap gehanteerd budget, wat nog wel eens wil voorkomen. Vrijwel alle beelden zijn te koop (prijzen staan in de catalogus).  

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan. 

Sculpture by the Sea, Århus, Denemarken, 2011, 2 juni - 3 juli 2011, www.sculpturebythesea.dk

Comments