Valérie Mannaerts

Diamond Dancer in De Appel

In de Appel arts centre in Amsterdam opende in december 2010 een tentoonstelling van de Belgische kunstenares Valérie Mannaerts (Brussel, 1974) onder de titel
Diamond DancerVolgens de bij de tentoonstelling verstrekte informatie ‘breidt Mannaerts in haar werk het medium van collage uit naar ruimtelijke objecten’. Ze onderzoekt de dingen en bevraagt relaties tussen organische en anorganische vormen. Stelt hun tegenwoordigheid en autonomie ter discussie en de verhalen die weerklinken in haar objecten. Met materialen als hout, brons, keramiek, textiel, verf, papier-maché en papier maakt zij haar ‘verhalen’ concreet. 

Door Eleonoor van Beusekom

Het is 22 januari in de middag als ik bij de Appel arriveer. Buiten, in de Ferdinand Bolstraat, staat een lange rij wachtende die zich naar binnen slingert. In de rij voor de tentoonstelling? Het blijkt een kunst en vredelievend protest te zijn tegen het kunstvijandige beleid van onze regering, die zonder pardon de klok minstens 50 jaar terugzette. Voorafgaand aan mijn bezoek aan de Appel heb ik mij bewust niet verdiept in het werk van Mannaerts. Ik heb geen uitleg gelezen omdat ik mij door de beelden zelf wil laten leiden en verrassen. Welke grenzen tast Mannaerts af met haar werk? Het werk van de kunstenares bevindt zich in vier ruimtes van de voormalige jongensschool, het zijn leslokalen van een ongeveer identiek volume. Ik wordt er geconfronteerd met allerlei voorwerpen van diverse makelij en materiaal, opgesteld in een ogenschijnlijke willekeurige orde. Ik zie halfslachtige, recalcitrante en twijfelachtige vormen die soms vrijwel amorf en dan weer formeel zijn weergegeven. De chronologie is niet vanzelfsprekend of leesbaar, ook niet wanneer je vanuit de waarneming van het totaal inzoomt op het detail. De toonzetting is serieus en de vormen en objecten behagen het oog niet onmiddellijk door evidente schoonheid. Waar ben ik in beland, wat is hier de sleutel?

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan.

www.deappel.nl

Comments