Van bij de buren – België in Kasteel keukenhof

Kasteel Keukenhof – kunst bij de buurman

Stichting Landgoed Keukenhof heeft haar eerste tentoonstelling op de affiches. Het is het startpunt na zeven jaren van onderhandelen en besluiten. De moderne kunstwerken zijn eigendom van Lieve Declerck en Marc Vanmoerkerke, twee privé-collectioneurs uit België. Vandaar de naam: ‘Van bij de buren – België’. Met deze tentoonstelling tijdens de zomermaanden hoopt de stichting om voort te bouwen op een ouwe traditie. 

Door Carina van der Walt

Landgoed Keukenhof was een van vele buitenplaatsen in de regio Lisse. Vaak bezochten de vooraanstaande families hun buitenplaatsen met kunstenaars in hun kielzog. Kunst en vermaak om privé van te genieten, dat waren de manifestaties van het goede leven.

De laatste inwoner van Landgoed Keukenhof was graaf Jan Carel Elias van Lynden. Landgoed Keukenhof was bijna tweehonderd jaar eigendom van de Steengracht-familie,  sinds 1809.  In 1861werd het huis gerenoveerd tot een kasteeltje. Het kreeg een aantal ronde en vierkante torens naar de neorenaissancestijl. Het ontwerp was van de Haagse architect Elie Saraber (1808-1878). Graaf van Lynden stierf in 2003 en liet in zijn testament vastleggen dat alles in Kasteel Keukenhof bij het oude moest blijven. Noblesse oblige. Dat was de aanleiding tot het ontstaan van de stichting en deze eerste voorzichtige poging om kunst naar Kasteel Keukenhof te brengen. 

De geselecteerde veertig werken uit de verzamelingen van Declerck en Vanmoerkerke sluiten aan bij het interieur. Soms geeft een werk lichtjes commentaar. Geen van deze werken roept echt controverse op. Alles is oogstrelend.


www.kasteelkeukenhof.nl

www.artcollection.be

Lees meer in Beelden 3#2010. Neem een abonnement of vraag een proefnummer aan.


Comments