Wereldtentoonstelling Shanghai

Nederland in Shanghai

Het Urbanian Pavillion op de Wereldtentoonstelling in Shanghai dompelt je onder in het leven in zes wereldsteden. In het donker lichten de schermen op. Hier zie je een familie vertellen over hun dagelijkse beslommeringen, daar een jonge allochtoon die het helemaal gaat maken. Je wandelt van de ene in de andere adembenemende display waar technologische technieken de mensen heel dichtbij brengen. Je bent gelukkig als je even kunt zitten. Dat gebeurt bij een imitatie atletiekbaan, met een stukje tribune. In de verte zie je de moderne stad oprijzen, opgetrokken uit plastic kratten. Een kleurige markt in een straat. Maar zitten is niet de bedoeling, begrijp ik van de suppoosten. De tentoonstelling is een machinerie die mensen opslorpt en weer uitspuwt, al dan niet wijzer over het generale thema: ‘Better City, Better Life’.

Door Ans van Berkum 

Wereldtentoonstellingen

Het Urbanian is één van de Nederlandse bijdragen aan deze allergrootste Expo allertijden waar men 70.000.000 bezoekers wil trekken. Wereldtentoonstellingen worden sinds 1851 gehouden en komen voort uit optimisme en ontwikkelingsdrang. Bedoeling is de allernieuwste economische, sociale en technische verworvenheden te tonen en daarmee de internationale handel te stimuleren. Kunst en cultuur zijn altijd in overvloed aanwezig; om te imponeren, te verwonderen, en de weg te wijzen naar de toekomst.

De eerste tentoonstelling was in 1851 in London. Het Crystal Palace werd er voor gebouwd en trok 6.000.000 bezoekers. In 1900 vond de tentoonstelling voor de vijfde keer plaats in Parijs. Het was geweldig. De Metro werd in gebruik genomen, de mensen zagen de eerste roltrappen en de eerste geluidsfilms, en Rudolf Diesel toonde zijn dieselmotor die liep op puur plantaardige olie. Het Britse Paviljoen bracht schilderijen van Burne-Jones en meubels van Morris en Co. en Oostenrijk werk van Koloman Moser en Gustav Klimt. De Europese paviljoens stonden bij elkaar, net als de ‘exotische’, waaronder dat van China in de vorm van een pagode. Er kwamen 48.000.000 bezoekers. Een mooie inkomstenbron voor Frankrijk. 

en.expo2010.cn

www.dutchdesignworkspace.com

Lees meer in Beelden 3#2010. Neem een abonnement of vraag een proefnummer aan.

Comments