ZomerExpo 2012

Kunstenaars van ZomerExpo 2012 belichten de liefde

In vervolg op de succesvolle ZomerExpo 2011, de eerste landelijke beeldende kunst tentoonstelling met open inschrijving, komt ZomerExpo 2012 deze zomer opnieuw in het Gemeentemuseum Den Haag. De selecties in Enschede, Amsterdam en Utrecht zijn achter de rug. De gekozen kunstwerken zijn allemaal vanuit het thema liefde vormgegeven. Tweedimensionaal en ruimtelijk werk afgewisseld met installaties, film en video. De mix van 250 werken is vanaf 15 juni te zien in het GEM.

Door Els Vegter

De ZomerExpo 2012 Anoniem Gekozen staat open voor professionele en amateur kunstenaars. De succesformule is letterlijk overgenomen van de gelijknamige jaarlijks terugkerende Summer Exhibition in de Royal Academy in Londen. Dit jaar is de kapstok: liefde. Iedereen die denkt iets bij te dragen heeft in dit thema, mag zijn werk inzenden. Je betaalt het inschrijfgeld en klaar. Dan begint het lange wachten. 

Mijn werk is dit jaar ook geselecteerd. Met In loving memory ben ik gekozen uit 1000 werken samen met 91 andere kunstwerken in de regio Utrecht. Van de drieduizend werken in totaal gaan er 250 het museum in, de rest valt af. Een deskundige, twaalfkoppige jury kijkt 18 seconden naar het kunstwerk en velt haar oordeel. In Amsterdam en Enschede hebben eveneens selectierondes plaats gevonden. In een later stadium kijkt een tweede jury naar de selectie en bepaalt vervolgens welke werken door mogen naar het museum. In deze ronde wordt langer gekeken en ook met elkaar overlegd. Wat afvalt, krijgt een plaats op de website.

Bedekte liefde

Wat is het spannend om aan zo'n open inschrijving mee te doen. Eerst dacht ik: liefde? Ik heb helemaal niets met liefde. Ik maak landschappen en roest-reanimaties. Assemblages met vondsten, oud roest en natuurelementen. Toen ging er iets borrelen. Vaak gebeurt dat onder de douche of op de fiets. Ik was al van plan iets te doen met vondsten en voorwerpen die om me heen zwierven na de dood van mijn moeder. Ze overleed in 2010. De knopendoos, de jarretels, de trouwfoto en vooral haar agenda-schrijfsels waren de stille getuigen. Naast de artefacten uit de jaren vijftig ontdekte ik tijdens het maken verschillende lagen. Het gaat over liefde en aandacht, maar ook over pijn. De dood kan liefde bedekken. Pas na wat schrapen, ontdek je de liefde. Het werk richt de schijnwerper op een generatie die niet meer leeft, ver van voor de iPad en de iPhone. Ikzelf beweeg me er middenin. Mijn zoons sms-en en twitteren er lustig op los. Facebook is hun levensader. Ik leef in de tijd van sociale media maar heb ook voeling met de tijd van vroeger toen er nog met de hand werd afgewassen, de sokken gestopt en de kleding zelf gemaakt werd. Waar het eigen handschrift nog aanwezig was in papieren agenda's en persoonlijke opdrachten in boeken.

Zo ontstond het werk In loving memory, dat bestaat uit 21 afzonderlijke elementen op paneel die samen een monument vormen. Met dit werk heb ik in de rij gestaan voor Anoniem gekozen. Alleen de zeggingskracht en de kwaliteit van het werk telt. Wat is het fijn als je dan te horen krijgt: “Gefeliciteerd mevrouw, u bent door.”

Onder de kunstenaars die definitief geselecteerd zijn voor de tentoonstelling, zijn drie stimuleringsprijzen te verdelen. Deze worden bij de opening van de tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag bekend gemaakt. Het gaat om drie prijzen van 10.000, 7.500 en 5.000 euro. Zaterdag 19 mei volgen de eerste uitzendingen bij Avro's Kunstuur. Begin juni verschijnen alle geselecteerde werken op de website van de ZomerExpo. Een selectie van 250 werken krijgt een plaats in het GEM Den Haag (en in de catalogus) waar 15 juni de feestelijke opening zal zijn.

ZomerExpo 2012 Liefde, 15 juni-19 augustus, Gemeentemuseum Den Haag 

www.gem-online.nl

www.zomerexpo.nl

www.elsvegter.nl

 

 

 

 

 

 

Comments