Zomer in Brabant

Zomer in Brabant

Het Brabantse platteland wordt door de kunsten wakker gekust. Afgelopen zomer was in het agrarische landschap rond Michielsgestel het project ‘ELDERS, frictie en idylle in het landschap’ te zien. Tegelijkertijd werden recreanten in het schitterende natuurgebied De Malpie bij Valkenswaard vergast op ingrepen in de natuur door het initiatief ‘Landart’.

Door Tine van de Weyer

Natuurgebied De Malpie is een uitgestrekt heidegebied met verschillende vennen, waaronder het Groot Malpieven. Dwars door het gebied meandert de Dommel tussen de heide- en de beemdenvelden. Het vormt een waar lustoord voor fauna en flora. Oernatuur zo lijkt het op de grens van Brabant en Limburg. 
Op een steenworp afstand iets verder naar het noorden profileert Sint-Michielsgestel zich als een groene gemeente, als het centrum van het agrarisch cultuurlandschap het Groene Woud waarin naast prachtige landschapselementen, menselijke sporen de overhand hebben. Landerijen, maisvelden, koeien in de wei en smalle kronkelige wegen langs boerderijen met aangeharkte tuinen en varkensstallen. 

Wilt u het hele artikel lezen, neem dan een abonnement, of vraag een proefnummer aan.

Comments